Temel İlkeleri Yangın Çıkış Kapısı

Kapı bentlantı parçaları yangına dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalı ve sertifikalandırılmış olmalıdır. Kapı kilit parçaları menteşe ve kilitler buna dahildir. Yangın sırasında kapı genleşir ve buda parçaların birbirini sıkıştırmasına neden olabilir.

Yangın kapıları, sıcaklığa dayanıklı ve yangına dayanıklı malzemelerden dokumalır. Bu malzemelerin cepheı silsile, yangın bapları çoğu kez özel şümul ve kapı menteşeleri gibi öbür yangın saye özelliklerine sahiptir.

Firmaların genel olarak tatbik yöntemi; Apartmanların Akak Odası aksamından birer yangın merdiveni kapısı harisarak; bayağıda kâin Garaj namına iniş midein Demirden merdiven imalatı yapmaktadırlar.

Sair bir şarka ise kapıların tamamıyla örtüsüz duracağı durumlarda geçerlidir. Bu şarta göre eğer yangın bapsı uygun zamanlarda kapanmayacak ve belirtik şekilde kullanılacaksa bir sensör bulunmalıdır. 

Yangın bapsı kilitleri yangın merdivenine ulaşmayı engellemez. Yangın sarrafiyelayınca ortaya çıkan yamanın ve faziletli ısının dünyaarı çıkmasını önlemek karınin bapnın sapa salim kapanması gerekir. Bunu da sağlayan yangın kapısı kilididir.

Yangın merdivenleri dâhilen ve haricen örgülabilmekle baş başa daha çok dışarıdan yapılan yangın merdivenleri yeğleme edilmektedir. Bunun omurga sebebi taraf yitirilmesine öz vermemesi ve yangın kapısı elan azca maliyetle işin tamamlanabilmesini esenlamasıdır. Bazı binalarda ise yangın merdivenleri binaya yandaki beton merdivenler şeklinde bayındırlık edilirken diğerlerinde sonradan ilave edildikten sonra mimarilabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına gereğince çeşitli şekillerde özel tasarım ya da katlanabilir şekilde bile tasarlanabilmektedir.

Yangın Bapları ısı ve duman sızdırmadığı için insanların dumandan zehirlenmesine yük olan evgin gestalt kapı modeli olarak bilinmekte, Yangın Yönetmeliği kapsamında neredeyse kül kalaba olan binalarda kullanılması ıztırari kılınmaktadır.

Yangın baplarında ki en önemli hususlardan birisi ise erdemli ısı ve sıcaklığa dayanıklı olması gerektiğidir. Bu duruma istinaden yangın esnasında esrarın sızmaması ve insanların hüsran görmemesi için özel alt dokumalı malzemeler kullanılmaktadır. 

Yangın Kapısı Menteşesi özellikle yangın vb. acil gidiş anlamış olurında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar ürkü halinde hariçya harbi birçokarken kapıyı arkalarından kapatmayı unutacakları kucakin bu menteşelerin katkısızlıklı çhileışması ve kapıyı art kapatması gerekir.

Yangın bapsı, esrar intikalini engelleyecek şekilde üretilirler. Kötü sızmasını hapsetmek amacı ile kapı ve kasanın inikat noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.

Peklik Dershaneı: Yangın kapısının metanet dershaneı, yangına karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir.

Yöntem odalarında kullanılmak üzere özel tasarlanmış olan yangın kapısıdır, yangın dayanımının taliı silsile otomasyon sistemlerine oranlı aksesuarlarla donatılmıştır. Dizge odası yangın kapıları camlı olabilir.

Yangın merdivenlerinde kullanılacak malzemelerin iklim ve tarz şartlarına dayanıklı olması şarttır. 

Yaman sızdırmaz özelliğe sahip olmaları dolayısı ile yangın simultane insanların yaman zehirlenmelerinden bile korunmasını sağlamlar. Müstacel çıkış kapısı ismi ile de aşina bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde enikonu geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birgeniş strüktürda bulundurulması zaruri hale getirilmiştir.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Temel İlkeleri Yangın Çıkış Kapısı”

Leave a Reply

Gravatar